Raskaan liikenteen hiljainen hetki

SKAL kutsuu kaikki ammatikseen tiellä liikkuvat hiljaiseen hetkeen. Kuluva talvi on vaatinut ihmishenkiä johtuen tienpinnan liukkaudesta. Myös raskaan liikenteen ammattilaisia on menehtynyt onnettomuuksissa, jotka olisi voitu välttää turvallisissa tieolosuhteissa.

Aika: perjantaina 16.2. klo 12–12.20 välisenä aikana

Toimi näin:

Jos olet liikenteessä, pysäytä ajoneuvo turvalliseen paikkaan 10 minuutin ajaksi muuta liikennettä häiritsemättä. Turvallisia paikkoja ovat esim. pysäköinti- ja levähdysalueet, ajokaistan levennykset (ei ajokaistalla). Voit hiljentyä myös muualla kuin liikenteessä.

Jokainen elämä on korvaamaton. Työnsä vuoksi ajavilla on keskimääräistä suurempi riski loukkaantua huonoissa keliolosuhteissa, sillä heillä ei yleensä ole muita vaihtoehtoja kuin olla tien päällä. Nykyisissä talvioloissa, tienpinnan lämpötilan ja kosteuden vaihdellessa, edes ammattilaisen ennakoiva ajotapa ei takaa turvallista matkaa.

SKAL vaatii tiestön talvihoidon perusteellista uudistamista vastaamaan nykyisiä vaihtelevia ja vaativia talviolosuhteita. Siihen tarvitaan tienhoidon toimintatapojen, laatuvaatimusten ja valvonnan muutosta. Päättäjien on tunnustettava, että tieverkko on kansalaisten liikkuvuuden ja elinkeinoelämän kannalta ensiarvoisen tärkeä väylästö, joka tarvitsee talvioloissa erityistä huomiota ja riittävää rahoitusta.

Pidetään hiljainen hetki turvallisesti

Kutsumme ammatikseen tiellä liikkuvia ihmisiä mukaan kymmenen minuutin hiljaiseen hetkeen perjantaina 16.2. klo 12.00–12.20 välisenä aikana. Hiljaisella hetkellä muistamme kaikkia, jotka ovat loukkaantuneet tai menehtyneet liikenteessä sekä heidän läheisiään, ystäviään ja työtovereitaan.

Kutsu hiljaiseen hetkeen on myös tuen ilmaus Puutavarakuljetuksia Suomessa -Facebook-ryhmän minuutin hiljaisuudelle samaan ajankohtaan. Asiamme on yhteinen.

Osallistu turvallisesti, esimerkiksi näin:

  • Jos olet liikenteessä, varmistathan, että pystyt pysäyttämään ajoneuvon turvalliseen paikkaan muuta liikennettä häiritsemättä.
  • Pysäytä ajoneuvo mahdollisuuksien mukaan 10 minuutin ajaksi ajoradan ulkopuolelle esimerkiksi pysäköintialueelle. Muita turvallisia paikkoja ovat levähdysalueet, ajokaistan levennykset (ei ajokaistalla) ja hiljaisen liikenteen alueilla kaukoliikenteen pysäkit.
  • Ethän tööttää, ellei se ole välttämätöntä liikenteen varoittamiseksi vauhtia hiljentäessä.
  • Voit osallistua hiljentymällä myös muualla kuin liikenteessä.

SKAL Facebookissa ja Twitterissä #hiljainentie

Iiro Lehtonen Huomenta Suomi -lähetyksessä 16.2.2018

Tutustu Iiro Lehtosen esitykseen Talvitiepäivillä 8.2.2018

SKAL:in tiedote koskien talvitienhoitoa 8.12.2017

Teppo Mikkola
SKAL:n puheenjohtaja
+358 400 598 758
Iiro Lehtonen
Toimitusjohtaja
+358 9 478 999
+358 40 502 8181
Heini Polamo
Heini Polamo
Viestintäpäällikkö, päätoimittaja
Ulkoinen ja sisäinen viestintä, Kuljetusyrittäjä-lehti, liikenneturvallisuus, vertaistukitoiminnan koordinointi
+358 9 4789 9320
+358 40 506 0131

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: