14.6.2014 09:56
SKAL

SKAL Kuljetusyritys 2014 on Kuljetus Kovalainen Oy

Pellossa kotipaikkaansa pitävä Kuljetus Kovalainen Oy on vuonna 1990 perustettu perheyritys, joka kuljettaa muun muassa leipomotuotteita ja lääkkeitä Keski- ja Pohjois-Suomessa. Yritys on kehittänyt rohkeasti sähköistä liiketoimintaa ja ottanut käyttöön uusia toimintamalleja. Kuljetus Kovalainen Oy huolehtii henkilöstöstään ja ympäristönäkökohdista edistyksellisellä ja vastuullisella, tulevaisuuteen kurkottavalla otteella. Lautakunta palkitsi Kuljetus Kovalainen Oy:n ansioistaan vuoden 2014 SKAL Kuljetusyritys -palkinnolla.

Vasemmalta: Jukka Uimaniemi, Juha Kehusmaa, Tuukka Vahvanen, Martti Kovalainen ja Hannu Nylander.

Martti Kovalainen aloitti yritystoiminnan 1990 Lapin Pellossa, kun Lakkapään Leipomo Oy lopetti oman jakelukuljetuspalvelun. Tänä päivänä yhden miehen riskinotosta lähtenyt yritys työllistää 200 henkeä ja palvelee asiakkaita kolmelta paikkakunnalta käsin 100 uuden energiatehokkaan yksikön kalustolla. Kovalainen on alueellaan suurin omalla kalustolla liikennöivä jakelukuljetusyritys. Sen toiminnan kulmakiviä ovat sähköinen liiketoiminta, energiatehokkuus, pitkäaikaiset asiakassuhteet, vahva sitouttava henkilöstöpolitiikka ja nykyaikainen, markkinalähtöinen ote liiketoiminnan ja asiakaspalvelun kehittämiseen.

Kahdeksan vuotta sitten Kuljetus Kovalainen Oy asetti operatiiviseksi tavoitteekseen saada tieto lähetyksistä omaan sähköiseen järjestelmään ennen kuin lähetys olisi autossa. Kovalainen ryhtyi kehittämään menetelmiä, jotka olisivat yhteensopivia asiakkaiden tietojärjestelmien kanssa ja mahdollistaisivat toiminnan reaaliaikaisen seurannan. Ajatellen harvaan asuttua Pohjois-Suomea kuljetuspalveluiden sähköistäminen oli merkittävä hanke niin investointina kuin käytännön toteutuksenakin. Toiminnan- ja taloudenohjausjärjestelmät otettiin käyttöön vuoden 2008 aikana. Samalla uudistettiin toimintatavat. Nykyään Kovalaisen kuljettajien työajan käyttöä taukoineen, ajotapoineen ja polttoainekulutuksineen voidaan seurata reaaliaikaisesti toimistosta, ja kuljetuskaluston huoltokutsut lähtevät suoraan autoista sopimuskorjaamoille. Uudet työkalut ja toimintamallit ovat vapauttaneet resursseja kehittämiseen ja asiakaspalveluun.

Tämänvuotisessa SKAL Kuljetusyrityksen valinnassa painotettiin energiatehokkuutta. Vastuullinen toiminta ja asiakkaiden tarpeiden huomioiminen ovat joka vuosi tarkastelun kohteena. Kovalainen täytti kriteerit esimerkillisesti. Kuljetuskalustossa on huomioitu ympäristöystävällisyys ja ergonomia. Ajoneuvojen nopeudenrajoittimet on säädetty 84 km/h enimmäisnopeuteen liikenneturvallisuuden ja energiatehokkuuden parantamiseksi, ja kuljettajat saavat opastusta ennakoivaan ajotapaan. Uudehko kuljetuskalusto on vähäpäästöistä ja autojen moottoriluokitus on vähintään Euro IV. 

Valinta kahdeksan ehdokkaan joukosta ei ollut helppo. Vaikka taso oli erittäin korkea myös viime vuonna, varovasti arvioiden tämänvuotiset ehdokkaat olivat kaikkien aikojen parhaat, sanoi lautakuntaa johtanut liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen.

Kuljetus Kovalainen Oy palvelee asiakkaita ovelta ovelle säännöllisin aikatauluin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjois-Suomen alueella. Sen terminaalit sijaitsevat Seinäjoella, Oulussa ja Rovaniemellä. Pellossa, Kemissä ja Sodankylässä on lastausterminaalit. Taloushallinto ja yrityksen pääpaikka sijaitsevat Pellossa. Yrityksen suurimpiin asiakkaisiin lukeutuvat muun muassa leipomoyhtiö Vaasan Oy sekä lääkevalmistajat Oriola ja Tamro. Vuonna 2013 Kovalainen aloitti täysperävaunukuljetukset Etelä-Suomesta pohjoiseen tytäryhtiön Logistics Kovalainen Oy:n kanssa. Kuljetus Kovalainen Oy:n omistavat Martti Kovalainen sekä Jukka Uimaniemi ja Juha Kehusmaa. Sen liikevaihto on 15,2 miljoonaa euroa (2013).

SKAL Kuljetusyritys

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n SKAL Kuljetusyritys valitaan vuosittain. Ensimmäisen kerran valinta tehtiin vuonna 1989. Valinnan perusteena on henkilön tai yrityksen tavaraliikenteessä toteuttama esimerkillinen kehitystyö, yritystoiminta tai vastaava, tai alan yrittäjien ja yritystoiminnan ulkoisen kuvan sekä arvostuksen lisäämiseksi tehty työ. Palkittava kuljetusyritys saa upean kiertopalkinnon sekä samanlaisen pienemmän patsaan itselleen. Palkinnon lahjoittaa Neste Oil Oyj.

SKAL Kuljetusyrityksen valintalautakunta 2014:

Kansliapäällikkö Harri Pursiainen, Liikenne- ja viestintäministeriö (puheenjohtaja)
Toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen, Liikenneturva
Myyntipäällikkö Lasse Virsu, Neste Oil Oyj
Myyntijohtaja Jari Kemppinen, A-Vakuutus Oy
Poliisiylitarkastaja Risto Lammi, Poliisi
Toimittaja Arja Vartia, Kauppalehden Logistiikka-extra
Puheenjohtaja Teppo Mikkola, SKAL

Viestintäpäällikkö Heini Polamo, SKAL (sihteeri)

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on maanteiden tavaraliikenteen ja logistisia palveluja tarjoavien yritysten edunvalvontajärjestö. SKAL:n jäsenkuntaan kuuluu noin 6 000 kuljetus- ja logistiikka-alan yritystä. www.skal.fi

I samarbete för våra medlemmar: