Keitä ovat kummiyrittäjät?

SKAL:n kummiyrittäjien tärkein tehtävä on välittää kansanedustajalle omakohtaista tietoa taustoittamaan kuljetusalan tavoitteita. Kansanedustaja voi vastaavasti välittää kummiyrittäjälle tietoa päätöksenteon etenemisestä ja perusteista. Parhaimmillaan syntyy pitkäkestoinen, molempia osapuolia hyödyttävä vuoropuhelu. Jatkamme perinnettä vaalikaudella 2019–2023.
Kummiyrittäjät kuljettavat kansanedustajia
Kummiyrittäjien kuljetuskalustoa eduskuntatalon edustalla syyskuussa 2019.

Miten pääsee kummiyrittäjäksi?

Kummiyrittäjät ovat maanteiden tavaraliikenteen yrittäjiä ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäseniä. Pääsääntöisesti SKAL:n alueyhdistykset ja paikallisyhdistykset pyytävät jäsenyrittäjiä mukaan toimintaan, ja kummit ottavat yhteyttä kansanedustajiinsa. Monet yrittäjät ovat myös aktiivisesti tarjoutuneet kummiksi. Paras mahdollinen kummi on yrittäjä, jota kiinnostaa suora vaikuttaminen ja yhteydenpito päättäjiin.

Miten kontakti syntyy?

Kontakti kummien ja kansanedustajien välillä syntyy luontevasti esimerkiksi uuden eduskunnan syysistuntokauden avajaispäivänä, kun SKAL tarjoaa kansanedustajille kuljetuksen näiden työpaikalle. Kuljetuksista sopivat joko kummiyrittäjät itse tai alueyhdistysten toiminnanjohtajat. Edellisen kerran kuljetukset järjestettiin 4.9.2019.

Osa kansanedustajista kulkee kuorma-autokyydillä satojen kilometrien matkan, ja toiset saavat kuljetuksen kotoaan esimerkiksi lentokentälle tai rautatieasemalle.

Yhteydenpito vaalikauden aikana

Kummiyrittäjä voi pitää yhteyttä kansanedustajaan monin eri tavoin. Suosittu tapa on ollut tuoda yrittäjäryhmä vierailulle eduskuntaan oman kansanedustajan kutsumana. Kummit lähettävät myös aineistoa kuten SKAL:n tiedotteita kansanedustajille. Myös epämuodolliset tapaamiset ovat käytössä.

Yhteydenpidon merkitys

Yhteydenpidon tiiviys on vaihdellut suuresti kummista ja kansanedustajasta riippuen. Joidenkin kummi-kansanedustaja -parien kohdalla yhteydenpito on ollut ajoittain hyvinkin tiivistä. Kansanedustaja on saattanut olla välittömästi yhteydessä, kun alaan liittyviä asioita on käsittelyssä, ja saanut tietoa käytännön vaikutuksista yrittäjille.

Kansanedustajat saavat palautetta ja toiveita lukuisilta kansalaisryhmiltä, ja ilman henkilökohtaista kytköstä ja taustoitusta asialistat uhkaavat jäädä kasvottomaksi sanahelinäksi. Ihmiseltä ihmiselle kerrottu viesti on tehokkain.

Lisätietoa SKAL:n kummitoiminnasta

Heini Polamo, SKAL ry
Heini Polamo
Kommunikationschef, chefredaktör
Intern och extern kommunikation, Kuljetusyrittäjä magasin, trafiksäkerhet
+358 9 4789 9320
+358 40 506 0131

I samarbete för våra medlemmar: