Kuljetusyrittäjäksi 2018 – mikä muuttuu?

7.2.2018
Uusi laki liikenteen palveluista astuu voimaan 1.7.2018. Se korvaa maanteiden tavaraliikennettä harjoittaville tutun lain kaupallisista tavarankuljetuksista tiellä, kavereiden kesken tavaraliikennelain.

Yhtenä johtavana ajatuksena liikennepalvelulakia säädettäessä on ollut ns. Suomi-lisien poistaminen kansallisesta lainsäädännöstämme. Tällaiseksi lisäksi tunnistettiin Suomessa pakollinen tavaraliikenteen yrittäjäkoulutus uusille kuljetusyrittäjille ja liikenteestä vastaaville henkilöille. Johtoajatus mielessään lainsäädäntökoneisto poisti kaikille uusille alalle tulijoille säädetyn koulutuksen ja muutos astuu voimaan 1.7.2018.

Liikenneluvan saamiseksi kuljetusyrityksessä on muutoksen jälkeenkin oltava liikenteestä vastaava henkilö. Useimmiten liikenteestä vastaava henkilö on yrittäjä itse ja siihen pätevöidytään suorittamalla liikennelupakoe eli liikenneyrittäjätutkinto. Kun kuljetusyrittäjäksi haluava henkilö on suorittanut liikennelupakokeen hyväksytysti, voi hakea liikennelupaa. Liikenneluvan saa, kunhan omaa tietyn pääoman autoa kohden eikä yrittäjä ole kunnostautunut sakkojen saati vankilatuomioiden keräämisessä.

Mistä sitten voisi hankkia osaamisen liikennelupakokeen läpäisemiseen? Yksi vaihtoehto on opiskella itsenäisesti kokeessa vaadittavat tiedot SKAL:in Kuljetusyrittäjäksi -kirjasarjasta. Itseopiskeluvaihtoehto sopii erityisesti niille, jotka omaavat jo hyvät tiedot kuljetustoiminnasta ja yrityksen talouden hallintaan liittyvistä asioista. Käyttökatteen, muuttuvien kustannusten tai tulolähteen kaltaisten käsitteiden pitää olla hallinnassa kokeeseen mentäessä.

Toinen vaihtoehto, jota itse lämpimästi suosittelen koulutuspakon poistumisen jälkeenkin, on liikennelupakokeeseen valmentava koulutus. Kuuden koulutuspäivän aikana valmennuskurssille osallistuja saa kuljetusalan parhailta asiantuntijoilta rautaisen annoksen tietoa kuljetusyrittämisen perusteista. Koulutus ei tähtää vain kokeen läpäisemiseen, vaan siitä on suoraa hyötyä itse yritystoimintaan. SKAL järjestää liikennelupakokeeseen valmentavia koulutuksia yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen.

Suomessa tavarat kuljetetaan kumipyörillä nyt ja tulevaisuudessa. Toimivan logistiikan kulmakivi on osaavat yrittäjävetoiset kuljetusyritykset. SKAL toimii kuljetusyrittäjien tukena aina liikenneyrittäjätutkintoon valmistautumisesta lähtien.

Kommentit (0 kpl)

 

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Petri Murto

Kirjoittaja vastaa Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n asiantuntijapalveluista ja toimii SKAL Kustannus Oy:n liiketoimintajohtajana. Hän on vastuussa muun muassa SKAL:in palvelutuotteiden ja -konseptien kehityksestä. @MurtoPetri

Muita blogimerkintöjä

Mikko Voutilainen
Jari Harju
Eveliina Hokkanen

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: