Ajolupa vaarallisten aineiden kuljetuksiin – Milloin se tarvitaan ja miten sen saa?

4.3.2019
Vaarallisten aineiden kuljettaminen maantiellä on syystäkin tarkkaan lainsäädännöllä ja kansainvälisellä ADR-sopimuksella säänneltyä toimintaa. Sääntelyllä varmistetaan kuljetusten turvallisuus. Kuljettaja todistaa oikeutensa suorittaa vaarallisten aineiden kuljetuksia asiaankuuluvalla ADR-ajoluvalla. Ajoluvan tyypin ja tarpeen selvittäminen voi olla melkoinen vyyhti. Lue SKAL:n asiantuntija Jari Harjun vinkit ADR-ajoluvan hankintaan.

Aiotpa kuljettaa polttoaineita, kaasupulloja, räjähteitä, vaarallisia jätteitä tai vaikkapa syöpähoidoissa käytettäviä lääkeaineita, tarvitset ajoluvan vaarallisten aineiden kuljetuksiin eli ADR-ajoluvan.

VAK-kappaletavarakuljetuksissa, eli pakattujen vaarallisen aineiden kuljetuksissa, aineilla on ainekohtainen kilo- tai litramäärä, jonka ylittyessä kaikki kuljetusmääräykset astuvat voimaan mukaan luettuna ADR-ajolupa. Näitä vapaarajoja on 0, 20, 50, 333 tai 1000 litraa tai kiloa, aineen olomuodosta riippuen.

Säiliöajoluvan tarve taas tulee kuljettavan säiliön tai säiliökontin koosta. Säiliöautoilla ja muilla säiliöillä raja menee 1000 litrassa ja säiliökonteilla 3000 litrassa. Samat tilavuudet koskevat myös säiliöajoneuvon ADR-hyväksyntää.

Kuinka ADR-ajoluvan saa?

Niin sanotusti puhtaalta pöydältä liikkeelle lähdettäessä reittejä ajolupaan on käytännössä kaksi. Jos et työssäsi tarvitse ajolupaa räjähteiden etkä radioaktiivisten aineiden kuljettamiseen, sinulle riittää kolme päivää kestävä ADR-peruskurssi (P). Kurssin suoritettuasi ja Ajovarman järjestämän ADR-ajolupakokeen hyväksytysti suoritettuasi saat ADR-perusajoluvan.

Jos taas tarvitset ajoluvan räjähteiden ja radioaktiivisten aineiden kuljetuksiin niin silloin kurssisi on neljä päivää kestävä yhdistetty ADR-peruskurssi (YP). Kun ajolupakoe on hyväksytysti suoritettu, saat yhdistetyn perusajoluvan. Perusajoluvalla saa kuljettaa vaarallisia aineita irtotavarana esimerkiksi konteissa.

Peruskurssi (P):n jälkeen on edelleen mahdollista täydentää ajolupaa räjähteillä ja/tai radioaktiivilla aineilla. Kumpaankin aineluokkaan vaaditaan yhden päivän erikoiskurssi, joko E1-räjähteille tai E7-radioaktiivisille aineille, ja kyseisen kurssin ajolupakoe.

Säiliöajoluvan saadakseen täytyy suorittaa ensin joko peruskurssi (P) tai yhdistetty peruskurssi (YP) ja lisäksi kaksi päivää kestävä säiliökuljetusten erikoiskurssi (ES) sekä niihin liittyvät ADR-ajolupakokeet.

Ajoluvan uusiminen

ADR-ajolupa on voimassa viisi vuotta myöntämispäivästä, ja tuon viiden vuoden ajanjakson määrittelee perusajoluvan voimassaolo. Tämä tarkoittaa siis sitä, että jos olet suorittanut ensin ADR-perusajoluvan ja esimerkiksi kahden vuoden kuluttua säiliöajoluvan, täytyy ADR-täydennyskurssi suorittaa viimeistään sinä päivänä, kun ADR-perusajolupa menee vanhaksi. Täydennyskurssin voi suorittaa ajoluvan viimeisenä voimassaolovuotena ja tällöin uusi ajolupa lähtee, hyväksytyn ADR-ajolupakokeen suorittamisen jälkeen, voimaan vanhan ajoluvan päättymisen jälkeen.

ADR-täydennyskursseja on kahdenlaisia: ADR-täydennyskurssi perus (TP) ja Yhdistetty täydennyskurssi (YT).

Mikäli ADR-ajoluvassasi ei ole kohdassa ”Muissa kuin säiliöissä” lk. 1, lk. 7 eikä kohdassa ”Säiliöissä” mitään, niin tällöin täydennyskurssi on yhden päivän kestävä perustäydennyskurssi TP. Tai jos haluat jättää ajoluvastasi pois räjähteet, radioaktiiviset ja säiliöajoluvan niin tässäkin tapauksessa yhden päivän perustäydennyskurssi riittää.

Kaikissa muissa tapauksissa täytyy suorittaa kaksi päivää kestävä yhdistetty täydennyskurssi YT.

ADR-ajolupakokeet

Ajolupakokeet suoritetaan nykyisin Ajovarman toimipisteessä sähköisesti tablet-tietokoneella. Kokeen kestoajat ovat:

Yhdistetty peruskurssi (YP) 60 minuuttia
Peruskurssi (P) 45 minuuttia
Yhdistetty täydennyskurssi (YT), kaikki aineluokat ja säiliö (TPS17)  45 minuuttia
Kaikki muut täydennyskurssit (TP, TP1, TP7 TP17, TPS, TPS1, TPS7)  30 minuuttia

Ajolupakoemaksu on kaikissa kokeissa 50€ ja ajolupamaksu 40€. Molemmat maksut maksetaan Ajovarmaan. Mikäli ajolupa- ja ajolupakoemaksun haluaa laskutettavaksi yritykseltä, työntekijällä tulee olla maksusitoumus mukanaan.

Viisi vinkkiä ADR-ajolupakokeeseen

  • Valitse ammattitaitoisen kouluttajan ADR-kurssi
  • Ilmoittaudu kurssille heti kun tiedät sen sopivan kalenteriisi
  • Varaa hyvissä ajoin aika ajolupakokeeseen Ajovarmasta
  • Käytä hyväksi ajolupakouluttajan asiantuntemusta: kysy, kysy, kysy!
  • Perehdy koulutusmateriaaliin ennen ADR-koetta

Kommentit (4 kpl)

Eetu

Työskentelen rekkakuskina ja olen pohtinut pitkään, että hankkisin luvan <a href='https://www.cargosafe.fi/palvelut/lahetyspalvelut/' >vaarallisten aineiden lähetykseen</a>/kuljetukseen. Hyvä, että sitä valvotaan näin paljon, että suojataan työntekijöitä, luontoa ja muita ihmisiä. Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä ja pitääpä tiedustella jostain mistä tuohon adr-kurssille pääsisi.

Sean

Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell
and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell
to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
She never wants to go back! LoL I know this is
entirely off topic but I had to tell someone! dildok3 - <a href="https://xvj3gsdfghhfies.link/tags/dildok3/">https://xvj3gsdfghhfies.link...,

 

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Jari Harju
Jari Harju

Kirjoittaja on Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n asiantuntija. Hän toimii kouluttajana muun muassa SKAL:n järjestämissä ADR-ajolupakoulutuksissa.

Muita blogimerkintöjä

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: