Tavaraliikenteen yrittäjätutkintoon valmentava koulutus

Lähiopetukset kaikissa koulutuksissamme on peruttu 15.5.2020 saakka. Tämän jälkeen alkavien koulutusten osalta lähiopetuksen järjestämismahdollisuus arvioidaan senhetkisen viranomaisohjeistuksen mukaisesti. Perutut lähiopetukset pyritään joko siirtämään myöhempään ajankohtaan tai järjestämään etäkoulutuksena. Tavaraliikenteen yrittäjätutkintoon valmentavat koulutukset järjestään etäkoulutuksena, mikäli viranomaisohjeistus ei salli lähiopetuksen järjestämistä.
Liikennelupakurssi

SKAL:n liikennelupakurssi antaa valmiudet toimia menestyksekkäästi yrittäjänä kuljetusalalla. Tavaraliikenteen yrittäjätutkintoon valmentava koulutus antaa valmiudet ja osaamisen liikennelupakokeen läpäisemiseen. Tämän jälkeen voi toimia liikenteestä vastaavana henkilönä ja hakea liikennelupaa. SKAL järjestää liikennelupakursseja ympäri Suomen.

Liikennelupa valmentavan kurssin kautta

Tavaraliikenteen yrittäjätutkintoon valmentavassa koulutuksessa pureudutaan kuljetustoimintaan sekä yrityksen perustamiseen ja talouteen. Kurssi järjestetään arkipäivisin ja sen kesto on kuusi päivää. Kuuden koulutuspäivän aikana valmennuskurssille osallistuja saa kuljetusalan parhailta asiantuntijoilta rautaisen annoksen tietoa kuljetusyrittämisen perusteista. Koulutus ei tähtää vain kokeen läpäisemiseen, vaan siitä on suoraa hyötyä itse yritystoimintaan.

SKAL järjestää liikennelupakursseja seuraavilla paikkakunnilla:

 • Helsinki
 • Kaarina
 • Kokkola
 • Kuopio
 • Kuusankoski
 • Lappeenranta
 • Oulu
 • Pori
 • Rovaniemi
 • Seinäjoki
 • Tampere

Liikenneyrittäjäkurssin pakollisuus päättyi 1.7.2018. Liikenneluvan myöntämisen edellytyksenä säilyy kuitenkin edelleen liikenneyrittäjätutkintoon liittyvän kokeen suorittaminen. SKAL:n valmentavan koulutuksen aikana käydään läpi liikennelupakokeessa kysyttävät aihepiirit ja koulutuksen päätteeksi pidetään harjoituskoe. Liikenneyrittäjäkoulutuksen aiheet liittyvät yrityksen talouteen, työsuhteisiin, sopimuksiin, lainsäädäntöön, ajoneuvosäädöksiin sekä ulkomaanliikenteen harjoittamiseen. Valmentava koulutus antaa hyvät perustiedot kuljetusyrittäjäksi ryhtyville.

Voit halutessasi ostaa myös yksittäisiä päiviä valmennuskursseilta päiväkohtaisella hinnoittelulla. Valmentavalta kurssilta voit saada halutessasi kolme ammattipätevyyden jatkokoulutuspäivää.

Valmentavan koulutuksen ohjelma

Päivä 1

 • Kuljetusyritystoiminnan keskeinen lainsäädäntö, liikenteen luvanvaraisuus, tiekuljetussopimuslaki, sopimukset ja vakuutukset

Päivä 2

 • Kuljetusyrityksen taloushallinto ja kirjanpito, verotus ja rahoitus

Päivä 3

 • Kuljetusyrityksen tilinpäätös – mitä se kertoo ja keskeisten tunnuslukujen ymmärtäminen

Päivä 4

 • Työsuhdeasiat – lainsäädäntö ja kuorma-autoalan työehtosopimus

Päivä 5

 • Kuljetusyrityksen kustannuslaskenta

Päivä 6

 • Ajoneuvosäädökset ja ulkomaanliikenne sekä harjoituskoe

Kuljetusyrittäjäksi-kirjasarjasta tukea liikennelupakokeeseen valmistatumiseen

Liikennelupakoe muodostuu kahdesta osiosta, joista toinen on monivalintaosio. Toisessa, avointen kysymysten osiossa saa käyttää apunaan kirjamateriaalia. SKAL:n Kuljetusyrittäjäksi-kirjasarja on tarkoitettu oppimateriaaliksi liikenneyrittäjäkurssin ja liikennelupakokeen suorittamiseen.

SKAL:n liikenneyrittäjätutkintoon valmentava koulutus on hyvä ja tehokas tapa hankkia kokeessa vaadittava osaaminen. Voit myös hankkia SKAL:n Kuljetusyrittäjäksi -kirjasarjan tai laajemman itseopiskelupaketin, joilla voi itsenäisesti opiskella kokeessa vaadittavan osaamisen. Kirjasarjan voit ostaa SKAL Shopista.

Liikenneluvan hakeminen

Liikennelupa on tieliikenteen kuljetusyrityksille myönnettävä lupa, jonka nojalla yritys saa harjoittaa ammattimaista tavaran kuljettamista. Luvan myöntää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Ota yhteyttä

Kysy lisää tavaraliikenteen yrittäjätutkintoon valmentavasta koulutuksesta:
lyk@skal.fi
p. 09 478 999

Hinnat

Suomenkieliset kurssit
1 290 €

Yksittäinen valmentavan kurssin päivä
320 €

Ruotsinkieliset kurssit
1 590 €

Hinnat sisältävät arvonlisäveron (24%). Lisäksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficom veloittaa kurssin hyväksyttävästi suorittaneilta erikseen koe- ja todistusmaksut.

Yrityskohtainen konsultaatio liikennelupa-kokeeseen

Haluaisitteko yrityskohtaista valmistautumisapua tavaraliikennelupatutkintoon?
Kysy tarjous yhden päivän kestävästä sparrauksesta: jari.harju@skal.fi 

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: