Lausunnon antaminen jätehuoltomääräyksistä Savonlinnan jätelautakunnalle

Alueellinen jätelautakunta
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27, 57130 Savonlinna
jatelautakunta@savonlinna.fi
kirjaamo@savonlinna.fi
Asianumero 432/2020
Lausunnon antaminen jätehuoltomääräyksistä
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry esittää lausunnossaan Savonlinnan alueellisen jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnokseen seuraavia tarkistuksia:
Yleinen-osa
Yleinen-osa kohta ”Asumisessa syntyvät ja muut kunnallisen yhdyskuntajätehuollon piiriin kuuluvat lietteet” todetaan seuraavasti: ”Kuten asumisessa syntyvät lietteet, myös esimerkiksi kunnan ja seurakunnan (pois) leirikeskuksissa ja hoitokodeissa syntyvät lietteet, kuuluvat kunnan jätehuollon järjestämisvelvollisuuden piiriin.” Tekstistä tulee poistaa sanat ”ja seurakunnan”, koska tämä kohta jätehuoltomääräyksissä on nykyisen jätelain vastainen.
Muistutamme, että jätelain muutoksen myötä 1.1.2019 lähtien kunnan järjestämisvastuulle ei kuulu enää valtion, seurakuntien, koulutustoiminnan sekä yksityisen sosiaali- terveydenhuollon jätteet. Ne ovat siirtyneet vapaille markkinoille elinkeinotoiminnan jätehuollon tapaan.
2 § Määritelmät
”Biojäte” -määritelmää on laajennettu kunnan vastuuta laajemmaksi. Tässä kohtaa jätehuoltomääräyksiä ei ole syytä ottaa mukaan määritelmiin biojätteen syntypaikkoja, koska nyt osa niistä ei kuulu kunnan vastuulle. Biojätteen määritelmäksi riittäisi muiden alueiden jätehuoltomääräyksissä usein käytetty seuraava määritelmä: ”biojäte, biologisesti hajoava elintarvike- ja keittiöjäte sekä biologisesti hajoavaa puutarha- ja puistojäte.”
Määritelmissä kohdassa ”Kuljetusjärjestelmäpäätöksellä” mainitaan seuraavasti: ”Jos päätöstä ei ole, on jätehuoltomääräysten soveltamisalueella voimassa kunnan järjestämä jätteenkuljetus.” Toivomme, että tämän kohta poistetaan jätehuoltomääräyksistä. Alueella on tehty päätös kiinteistön haltijan järjestämästä jätteenkuljetuksesta ja päätös on lainvoimainen. Siksi tämä kohta on tarpeeton.
Määritelmät -kohtaan ”Kunnan jätehuollon järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluva jäte” tulisi tehdä seuraavat muutokset: ”Asumisessa syntyvä jäte, mukaan lukien asumisessa syntyvä liete, julkisissa (pois, lisäys:kunnan) sosiaali-ja terveyspalveluissa, (lisäys:ja kunnan) koulutustoiminnassa, julkisoikeudellisten yhteisöjen ja yhdistysten hallinto-ja palvelu-toiminnassa (pois) syntyvä yhdyskuntajäte sekä se liikehuoneistoissa syntyvä yhdyskuntajäte, joka kerätään yhdessä asumisessa syntyvien jätteiden kanssa.” Muistutamme, että jätelaissa 1.1.2019 lähtien tapahtuneen vastuunjaon muutoksen myötä nämä korjaukset ovat välttämättömiä..
23 § Jäteastiatyypit
Jätteen kuljetusvälineeksi tulisi hyväksyä koukkutartunnalla olevien vaihtolavasäiliöiden lisäksi myös vaijeritartunnalla olevat vaihtolavasäiliöt. Jätehuoltomääräyksiin tulisi siksi tehdä seuraava lisäys: ”3) vaihtolavasäiliöitä, jotka on varustettu koukku (lisäys: - tai vaijeri)tartunnalla ja joissa jätteet kuljetetaan vastaanotto- tai käsittelypaikkaan.”
Vaijeritartunnalla olevia järjestelmiä ei ole kielletty millään yleisellä säädöksellä. Vaijeritartunnalla vaihtolava voidaan laskea kaikkiin paikkoihin, kun taas pelkästään koukkutartunnalla olevia vaihtolavoja ei pysty laskemaan aivan joka paikkaan.
26 § Tyhjennysvälit
Jätehuoltomääräysten luonnoksessa on sekajätteen osalta viisaasti harkittu, että velvollisuudet ilmoitusten ja anomusten tekemiseksi tulee minimoida turhan työn estämiseksi ja siksi on erittäin hyvä, että jätehuoltomääräysten luonnokseen on säädetty valmiiksi riittävän pitkät tyhjennysvälit sekajätteelle.
Jäteastioiden maksimi tyhjennysväli on sekajätteellä määritelty 8 viikkoon ja kun otetaan huomioon vielä jätehuoltoviranomaisen myöntämä poikkeuslupa pidennykselle, niin pidennys on määritelty 12 tai 16 viikkoon. Pidennetyn tyhjennysvälin osalta tulisi riittää ilmoitus hakemuksen sijasta.
Riittävän pitkillä tyhjennysväleillä on positiivinen vaikutus myös jätteen lajittelulle ja uusiokäytölle, kun jäteastian tyhjennyksen voi mitoittaa todellisen tarpeen mukaiseksi.
Sen sijaan biojätteen kannustavan keräilyn aikaansaamiseksi tulisi kesälläkin olla pisin tyhjennysväli vähintään 2 viikkoa. Näin on toimittu myös monella muulla alueella. Tällä hetkellä jätehuoltomääräysten luonnokseen on määritelty, että tavallisen biojäteastian maksimi tyhjennysväli viikoilla 18-40 on vain yksi viikko. Toivomme, että biojäteastialle määritellään kesäajalle pitempi tyhjennysväli.
Pyydämme huomioimaan, että keräysvälineenä (§ 26 taulukossa) käyttämänne syväkeräys –sana on Molok Oy:n PRH:lla rekisteröimä tavaramerkki. Suosittelemme sanan poistamista jätehuoltomääräyksistä korvausvaatimusten välttämiseksi. Toisena vaihtoehtona on korvaavan sanan käyttäminen esim. maanalainen keräyssäiliö tai maanalainen keräysastia -sanoilla. Vuoden 2015 heinäkuussa jäsenyrityksemme sai tämän syväkeräys –sanan käytöstä kiellon Molok Oy:ltä asianajajan välityksellä oikeustoimilla uhaten, kun yritys käytti verkkosivuillaan tätä sanaa.