Kuljetusyrittäjien sähköinen ykkösmedia Suomessa ja Kuljetusyrittäjä-lehden rinnakkaisjulkaisu. Painettuna lehtemme jaetaan Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenille sekä valikoiduille sidosryhmille.

SKAL Kuljetusyritys All Stars - Ihmiset yritysten takana

Neulan olisi kuullut putoavan yleisössä, kun neljä edellisvuosina palkittua jäsenyrittäjäämme kertoi elämänvalinnoistaan ja yrittämisestään, nousuistaan ja laskuistaan Arto Nybergin johdolla. Kuljetusyrittäjäpäivien All Stars -keskustelu jäi monelle mieleen.

Kirjoittaja: Heini Polamo

Kuljetusyrittäjä 4/2019

Paneeleja ja keskusteluita on maailma pullollaan, mutta SKAL Kuljetusyritys -voittajia on vain yksi vuodessa. Näiden yritysten tarinat ovat niin mielenkiintoisia, että oli korkea aika tuoda ne päivänvaloon – siksi toimme Lahteen All Stars -keskustelun! Olimme kevään mittaan pitäneet yhteyttä neljän keskustelijamme, Marjut Koskinen, Raimo Pohjanen, Tomi Roimola ja Riku Vainio, kesken ja koostaneet yhdessä aiheita. Jokainen joutui miettimään omaa matkaansa tähän pisteeseen.

Keskusteluun päätyneet aiheet liittyivät omiin taustoihin ja yrittäjätaipaleeseen, menestystekijöihin ja ratkaisupaikkoihin sekä vastoinkäymisiin ja toimialan tulevaisuuteen. Esitelmöinnin sijaan kuultiin hauskoja ja koskettaviakin juttuja. Esimerkiksi Raimo Pohjasen paperit ovat edelleen Rovaniemen Teknillisessä opistossa. Isä komensi toimitusjohtajaksi, ”sinä kun olet suulain koko porukasta”. Sittemmin osia vaihdettiin perheyrityksessä, ja jokaiselle on löytynyt oma rooli.

Myös Riku Vainion yrittäjäisällä oli roolinsa tämän valinnoissa: ”Isä pakotti opiskelemaan” ja Riku hankki tradenomin paperit ennen liikenneyrittäjätutkintoa. Hän kävi läpi oman kasvunsa viime syksynä ja vaihtoi toimitusjohtajan tehtävät lähemmäs omaa henkistä kotia. Riku vastaa nyt Kuljetusliike Taipaleen kalustoasioista. Rikun viesti kuljetusyrittäjille otettiin herkkänä vastaan:

– Pitää itse ruveta arvostamaan itseään.

Marjut Koskisen urapolku käynnistyi alle kouluikäisenä. Jotain piti päästä tekemään perheyrityksessä, ja kun ei muuhun yltänyt, Marjut pesi tiskiharjalla renkaanvanteita. Liiketaloutta opiskelleen Marjutin oli tarkoitus työskennellä ulkopuolella, mutta isä-Kauko pyysi auttelemaan äitiä toimistossa, ja sille tielle Marjut jäi. Työ ajojärjestelijänä kysyi valmiutta 24/7 ja pienten lasten äidille se ei ollut ihan helpoin tie. Marjutille ja yrittäjäsisarelle, Minna Ruposelle, vuosi 2015 oli todella rankka, kun ”isä ja äiti tempaistiin nopeasti”. Surun keskellä sisarukset sisuuntuivat ja päättivät viedä yritystä kunnialla eteenpäin. Hatunnosto sisaruksille!

Autoinsinööriksi opiskellut Tomi Roimola ajautui kuljetusyrittäjäksi isän sairastuttua. Palkinto tuli ympäristöystävällisestä kuljetustoiminnasta, joka on edelleen Autoyhtymä Roimolan painopisteenä. Nyt Roimolan veljesten yrityksessä on ajossa kaksi yhdistelmää, joista toinen toimii biokaasulla. Tomi toivoo, että jatkuva kilpailutus hellittäisi ja yrittäjät pystyisivät paremmin luomaan verkostoja:

– Kuljetusyrityksilläkin pitäisi olla oikeus menestyä!

Keskustelijoitamme yhdisti vahva usko alan tulevaisuuteen ja samalla huoli kuljettajien riittävyydestä. Nuorille pitäisi näyttää hyvää esimerkkiä ja kertoa myönteisistä asioista, kuten monipuolisuudesta, itsenäisyydestä ja kehittymisen mahdollisuuksista:

– Ei pitäisi sanoa omille nuorille, että älä ainakaan kuljetusyrittäjäksi rupea.

Kiitos keskustelijoillemme:
Marjut Koskinen, Koskinen-Yhtiöt, Hinnerjoki, Eura, palkitsemisvuosi 2010
Raimo Pohjanen, Pohjaset Oy, Tornio, palkitsemisvuosi 2018
Tomi Roimola, Autoyhtymä Roimola Ky, Miehikkälä, palkitsemisvuosi 2008
Riku Vainio, Kuljetusliike Taipale Oy, Jyväskylä, palkitsemisvuosi 2012

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: