Kuljetusyrittäjien sähköinen ykkösmedia Suomessa ja Kuljetusyrittäjä-lehden rinnakkaisjulkaisu. Painettuna lehtemme jaetaan Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenille sekä valikoiduille sidosryhmille.
SKAL kalenteri 2020 banneri

Punainen lanka lainsäädäntöprosessiin

Kirjoittaja: Ulla Eskelinen

Kuljetusyrittäjä 2/2017

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala on sielultaan Imatran Ketterän jääkiekkoilija aina ja ikuisesti. Kotikaupunkinsa Imatran hän jätti taakseen lähtiessään opiskelemaan oikeustiedettä Helsingin yliopistoon. Samalla jäi aktiivinen juniorijääkiekko, mutta lajin pariin hän palasi myöhemmin.

Opiskelun jälkeen Antille aukesi omien sanojensa mukaan aika polveileva ura Helsingissä yrittäjien etujen valvojana. Työnantajia ovat olleet Suomen Yrittäjäin Keskusliitto, Keskuskauppakamari, Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto ja jälleen Suomen Yrittäjät, jossa hän on nyt ollut vuodesta 2010.

Sivuhyppyinä Antin selkeälinjaiselle uralle voisi pitää kahden ministerin erityisavustajana toimimista. Hän on ollut kauppa- ja teollisuusministeri Pekka Tuomiston ja oikeusministeri Jussi Järventauksen erityisavustajana. Tehtäviin hänet valittiin kuitenkin nimenomaan yrittäjän olosuhteiden asiantuntijana.

– Kumpikin pesti jäi noin vuoden mittaiseksi ja yhteisenä nimittäjänä niissä oli yrittäjien toimintamahdollisuuksien parantaminen kehittämällä lainsäädäntöä. Erityisavustajan lukuisat muut tehtävät piti tietysti myös hoitaa.

Antti tietää olevansa oikealla alalla ja asialla, kun hän saa kertoa ja perustella päättäjille lainsäädännön vaikutuksia yrittäjien toimintaympäristöön. Sisäinen palo vie häntä eteenpäin tarjoamaan päättäjille yrittäjämyönteisiä ratkaisuja. Lopulta tällaiset päätöksen koituvat koko yhteiskunnan hyödyksi.

Antin erityisaluetta Suomen Yrittäjissä on vaikuttaminen. Hän johtaa kolmea vaikuttamistiimiä: koulutus- ja innovaatiopolitiikka ja yritysten kansainvälistyminen, elinkeino- ja kilpailupolitiikka sekä yrityslainsäädäntö. 

– Tehtävämme on tuntea lainsäädäntökoneisto niin kotimaassa kuin EU:ssakin ja vaikuttaa sen eri tasoilla ja organisaatioissa yrittäjiä koskevaan sääntelyyn jo kauan ennen kuin lait astuvat voimaan. Meidän pitää uskaltaa tehdä sellaisiakin ehdotuksia, jotka saattavat saada ensin vastaansa kovaakin kritiikkiä.

Anttia ilahduttaa, että myös EU:ssa poliitikot suhtautuvat tällä hetkellä myönteisesti pk-yrittäjiin. Mutta se ei vielä riitä. Yrittäjien edunvalvojien tehtävä on varmistaa, että syntyy konkreettisia tekoja, jotka vahvistavat yrittäjien mahdollisuuksia valitsemallaan alalla.

– Poliitikkoihin vaikuttaminen on elinikäinen haasteemme. Tehtävämme on huolehtia, että punainen lanka kohti parempaa yrittäjien toimintaympäristöä säilyy läpi koko kotimaan ja EU:n lainsäädäntöprosessin.

Antin ja yrittäjien sekä liikennealan järjestöjen pysyvän Brysselin edustajan Pasi Moision kanssakäyminen on lähes päivittäistä. Viime päivinä ovat keskustelut liittyneet usein brexitiin ja EU:n tulevaisuutteen.

Ulkomaille Neimalan kolmihenkisen perheen on vienyt vaimon työ.  Singaporessa perhe asui vuosituhannen vaihteessa reilut kaksi vuotta ja Brysselissä 2010–2012.

– Singaporessa opiskelin hieman ja hankin lisää harrastuksia. Suoritin LL.M. -jatkotutkinnon ja pääsin taas pelaamaan jääkiekkoa – paikallisessa lätkäliigassa. Ostin myös ensimmäisen moottoripyöräni. Prätkät ovat tuoneet säyseään elämääni vastapainoa. Brysselissä jääkiekko jatkui kansainvälisessä seurassa, Antti nauraa.

Suomessa parasta vapaa-aikaa ovat metsäretket Nastolan vapaa-ajan asunnolta vaimon ja kahden koiran kanssa. Näistä retkistä syntyvät usein ”puolihöperöt” päivitykset Facebookiin, vaikka puolet seuraajista onkin työn kautta tuttuja. Twiitit on varattu työasioille. Pariisiin pariskunta matkustaa niin usein kuin mahdollista tapaamaan siellä opiskelevaa tytärtään.

Uusiin tehtäviin

Jutun ilmestymisen jälkeen Antti Neimala on siirtynyt Suomen Yrittäjistä Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtajaksi.

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: