Kuljetusyrittäjien sähköinen ykkösmedia Suomessa ja Kuljetusyrittäjä-lehden rinnakkaisjulkaisu. Painettuna lehtemme jaetaan Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenille sekä valikoiduille sidosryhmille.

Pidä järki päässä – älä lupaa liikaa

Kirjoittaja: Ulla Eskelinen

Kuljetusyrittäjä 4/2017

Messurakentaja Mainos Käyhkö Oy:n toimitusjohtaja Janne Kuismanen sai toteuttaa itseään jo lapsuudenkodissaan Ylistarossa. Maatalossa kahdeksalla lapsella oli tilaa ja mahdollisuuksia touhuta ja oppia käsillä tekemistä. Isä työskenteli sähkömiehenä ja äidillä oli pääasiallinen vastuu lypsykarjasta. Janne Kuismasen toimiston seinällä on muistorikas kuva äidistä iltalypsyllä. Kotitalossa asustaa edelleen pikkuveli.

Janne opiskeli Seinäjoella merkantiksi ja lähti sitten Helsinkiin työnhakuun. Työpaikka Mainos Käyhkö Oy:ssä löytyi vuonna 1994 lehti-ilmoituksen perusteella. Hakemuksen postittamisen jälkeen Janne soitteli ahkerasti omistajaveljeksille. He kertoivat myöhemmin, että juuri Jannen sinnikkyys vahvisti valinnan.

Messurakentajaksi ei voi ryhtyä pystymetsästä. Puusepäntaidoista, luovuudesta, turvallisuusmääräysten tuntemisesta ja mainonnan hallitsemisesta on apua, mutta työn oppii parhaiten tekemällä. Janne paiski töitä ja tutustui asiakkaisiin. 2000-luvun alussa hän suoritti iltakoulussa merkonomin tutkinnon. Koulutukseen kuului muun muassa yrityksen perustamisharjoitus ja lopputyönä Mainos Käyhkö Oy:n toiminnan analysointi.

Käyhkön veljesten eläköityessä he tarjosivat yritystä Jannelle. Yrityskaupan jälkeen työt pitkäaikaisten asiakkaiden kanssa ovat jatkuneet luottamuksellisissa väleissä.

- Pyrin siihen, etten lupaa asiakkaille liikaa, mutta toteutan heidän toiveensa mahdollisimman tarkasti. Joskus tehtävä vaatii kompromissiratkaisuja, aina hyväntuulinen Janne nauraa.

Asiakaslähtöisessä työssä on hallittava hyvin myös ajoittaminen ja logistiikka. Esimerkiksi viime keväänä syntyi kahdessa päivässä sekä pallomeri Turkuun että uudet viinipussien kierrätyspisteiden teippaukset 90:lle Alkon toimipisteelle Lounais-Suomessa.

- Tällä hetkellä työskentelemme sisarenpoikani Roope Fyhrin kanssa kahdestaan. Kolmas työntekijä on äitiyslomalla. Jos emme ehdi itse tekemään, auttavat hyvät yhteistyökumppanit.

Janne Kuismanen on suunnitellut SKAL:lle osaston useille messuille ja toteuttanut myös puisen ”tuvan”, joka on nähty Helsingissä Kansalaistorilla kansanedustajien syysistuntokauden avajaispäivänä, SuomiAreenassa ja useissa kuljetusalan kesätapahtumissa eri puolella Suomea.

Messurakentamisen toteuttamisprosessit ovat nopeutuneet. Tulostuspalveluiden asiakkaat odottavat valmista jopa vuorokaudessa, siksi Janne on hankkinut omat tulostuslaitteet erilaisille seinä- ja taustamateriaaleille.

- Vauhdissa on pidettävä järki päässä. Ei saa luvata liikoja. Asiakas olettaa usein minun tietävän ihan kaiken, mutta uuden idean suunnitteluun on otettava oma aikansa, ja yrittäjän omasta ajastaan korvaus. Onneksi muistipankistani löytyy paljon vuosien varrella onnistuneesti toteutettuja ratkaisuja.

Rentoutumismatkansa Janne tekee joko ulkomaille tai Pohjanmaalle. Sen verran kauaksi joka tapauksessa, että onnistuu irrottautumaan kokonaan työstä.

Jannen mielestä parhaita onnistumisen hetkiä ovat yhteiset aamut tyytyväisen asiakkaan kanssa juuri viimeistellyllä osastolla messujen avajaispäivänä. Sen jälkeen on hyvä siirtyä seuraavaan projektiin.

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: