Kuljetusyrittäjien sähköinen ykkösmedia Suomessa ja Kuljetusyrittäjä-lehden rinnakkaisjulkaisu. Painettuna lehtemme jaetaan Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenille sekä valikoiduille sidosryhmille.
TIP Europe

Monikäyttöinen toimistoauto Nissanilta

Joskus sitä tarvitsee jotain ihan muuta, kuin mihin on tottunut. Silloin muuntuva, käyttötarkoitukseen soveltuva ajoneuvo olisi tarpeen. Nissanin muuntautumiskykyinen täyssähköinen E-NV 200 on juuri sellainen auto.

Kirjoittaja: Sakari Kokkonen

Kuljetusyrittäjä 8/2020

Saimme Kuljetusyrittäjän koeajoon maassamme vierailleen Nissan Workspacen. Auto oli uniikki, maailman ainoa. Sen tarkoitus on osoittaa miten pieni pakettiauto voi olla  muuntautuva, vain mielikuvitus on rajana. Auto oli sisustettu liikkuvaksi toimistoksi. Siellä on tietokone näyttöineen, pari siirrettävää jakkaraa ja minikeittiö kahvinkeittimineen.

Autoa voi käyttää nimensä mukaisesti toimistona, jolla ei ole kiinteää toimipistettä. Sitä voi käyttää esimerkiksi sekä työkalujen siirtoon että toimistona tietyömaalla. Tarvittaessa tavaratilaan voi heittää patjan, jolloin siellä voi ottaa päiväunet.

Auton 40 Kwh:n akulla voidaan saada jopa 300 kilometrin (kaupunkiajossa) toimintasäde. Akut voidaan ladata CHAde-MO-pikalatauksella 80 %:n latauksen jo noin tunnissa. Alhaisen varaustilan ilmoituksesta akun saa täyteen varaukseen 7,5 tunnissa 32A:n puolinopealla latauksella. Kotilataukseen tarkoitetulla 8 A-kaapelilla tavallisen kotitalousverkon kautta lataus vie aikaa 28 tuntia.

Pienikokoinen auto on liikenteessä näppärä. Ajoenergian talteenotto, rekuperaatio, sujuu hyvien rullausominaisuuksien ansiosta helposti. Ajomatkaa saa vaivattomasti lisää auton  parhaimmalla käyttöalueella, kaupungin keskustassa. Ennakoimalla oikein eri liikennetilanteet kuten liikennevalot, saadaan kasvatettua toimintasädettä. Auto on tarkoitettu  nopeatahtiseen kaupunkiliikenteeseen, mutta sillä voi huoletta ajaa pidempääkin matkaa, kun vain huolehtii riittävistä latauspisteiden etäisyyksistä.

Ajoasento on hyvä, vaikka ohjaamo on pienehkö. Mittaristo on yksinkertainen ja selkeä. Sen keskellä oleva taloudellisuusmittari opastaa oikean ajotavan löytämisessä. Ajaminen on helppoa, suunnanvaihtaja eteen ja menoksi. Nopeasti oppii sen, että liikennevaloista ei tarvitse lähteä kuin raketti. Tavaratilaan tehty sisustus on auton pienestä koosta johtuen melko ahdas, mutta yksi ihminen pystyy mainiosti operoimaan toimistossaan.

Nissanin idea sisustaa pieni sähkökäyttöinen pakettiauto toimistovarustukseen on hyvä. Toteutus on hyvin suunniteltu ja käytännöllinen. Auto taipuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Siinä voi majoittua tilapäisesti, sisustaa liikkuvan näytteidenottolaboratorion tai käyttää toimistona. Käyttäjän mielikuvituksen ja tarpeen mukaan.

Nissan E-NV 200

Moottori: sähkö 80 Kw / 109 Hv
Akkukapasiteetti: 40 kwh
Lataus: CHAdeMO-pikalataus, 32A EVSE-kaapeli puolinopeaan lataukseen ja SUKO-kaapeli kotilataukseen.
Pituus: 4 560 mm
Akseliväli: 2 725 mm
Korkeus: 1 850 mm
Tavaratilan koko: 4,2 m3
Tavaratilan pituus: 2 000 mm

SSAB Special Steels

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: