Kuljetusyrittäjien sähköinen ykkösmedia Suomessa ja Kuljetusyrittäjä-lehden rinnakkaisjulkaisu. Painettuna lehtemme jaetaan Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenille sekä valikoiduille sidosryhmille.

Liikennelupasäädöksen muutos 21.5.2022 alkaen

Kirjoittaja: Ari Herrala

Kuljetusyrittäjä 2/2022

 

Kansainvälisessä tavaraliikenteessä vaaditaan liikennelupa kokonaismassaltaan 2,5–3,5 tonnia painavilta kevyiltä hyötyajoneuvoilta ja ajoneuvoyhdistelmiltä 21.5.2022 alkaen. Liikenteenharjoittajille, jotka harjoittavat maanteiden tavaraliikennettä kansainvälisessä liikenteessä yksinomaan moottoriajoneuvoilla ja ajoneuvoyhdistelmillä, joiden sallittu kokonaismassa on yli 2,5, tonnia mutta enintään 3,5 tonnia, tulee kuorma-autoja lievemmät käytössä olevan pääoman vaatimukset (1 800 € / 900 €).

Jos yrityksellä on vain kevyitä hyötyajoneuvoja, joilla suoritetaan kansainvälistä liikennettä, niin liikenteestä vastaavan henkilön ammatillista pätevyyttä osoittavasta tutkinnosta voidaan vapauttaa, mikäli henkilöllä on yli 10 vuoden yhtäjaksoinen kuljetusyrityksen johtamiskokemus ennen 20.8.2020. Tällaiseksi tutkinnoksi on Suomessa katsottu tavaraliikenteen yrittäjän ammattitaitotutkinto.

Jos yritys harjoittaa kansallista ja kansainvälistä liikennettä pakettiautoilla ja kuorma-autoilla, tulee Suomessa käytettävien pakettiautojen osalta ilmoittautua tavaraliikenteeseen. Kansainvälisessä liikenteessä käytettävien pakettiautojen osalta tulee olla kevyt tavaraliikennelupa. Kuorma-autojen osalta yrityksellä tulee olla ns. yhteisölupa.

Liikenteen luvanvaraisuus

  Kansallinen liikenne Kansainvälinen liikenne
Pakettiauto max. 2,5 t Ei lupaa tai ilmoittautumista Ei lupaa tai ilmoittautumista
Pakettiauto > 2,5 t – max. 3,5 t Tavaraliikenteeseen ilmoittautuminen (kevyt tavaraliikennelupa tai yhteisölupa ei kelpaa) Kevyt tavaraliikennelupa (yhteisölupa ei kelpaa)
Kuorma-auto tai > 3,5 t ajoneuvoyhdistelmä Yhteisölupa tai kotimaan tavaraliikennelupa Yhteisölupa

 

Lisätietoja:
edunvalvontajohtaja Ari Herrala
ari.herrala@skal.fi, 09 478 999

 

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: