Kuljetusyrittäjien sähköinen ykkösmedia Suomessa ja Kuljetusyrittäjä-lehden rinnakkaisjulkaisu. Painettuna lehtemme jaetaan Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenille sekä valikoiduille sidosryhmille.

Läikähdys

Kirjoittaja: Heini Polamo

Kuljetusyrittäjä 5/2017

Ei se ollut juoma, joka läikähti. Se oli onni. Tämä tapahtui liittokokouksessa Lappeenrannassa viikko sitten, mutta ei heti. Kun ajelin Saimaan rannalle torstaina, pilvet riippuivat ja tunnelma oli raskas odotuksesta. Takana oli pitkä päivä ja edessä tiivis työrupeama konferenssitiloissa. Hölkän ja saunan jälkeen siinä olin minä, villasukat ja kaukosäädin. No, onneksi oli myös puhelin.

Tunnelma valostui viimeistään perjantai-iltana, kun liittokokousväki hälisi ja pulppuili keskenään maljoja nostellen. Liittokokousviikonloppu tarjoaa tilaisuuden jutella niitä näitä jäsenten kanssa, ja koska tämä on Kuljetusyrittäjän ”onnen numero”, kysyimme ajatuksia onnellisuudesta. Sivénin Jaana piteli kameraa ja minä kyselin. Onnellisuus -teemaartikkelimme tiivistyi pääkirjoituksen aiheeksi, joten läikytän siitä.

SKAL:n entinen puheenjohtaja Jukka Vuorinen ja toimitusjohtaja Seppo Sainio olivat aikanaan järjestön ohjaimissa. He ovat siinä onnellisessa asemassa, että jo vuosikymmeniä sitten löysivät tiiviin ystäväporukan, jonka kanssa hiihdetään, saunotaan, muistellaan menneitä ja koetaan uuttakin. Tutut ihmiset ja yhteiset kokemukset, varmuus siitä, että kuulun tähän joukkoon, nämä lisäävät onnellisuutta. Jukan sanat jäivät mieleen: - Liikkuva keho, että tekee asioita ja pysyy hyvässä kunnossa, ja että on liikkuva mieli eikä jämähdä paikoilleen, vaan on valmis muuttamaan ajatteluaan. Nämä ovat tärkeitä.

Uunituoreen vuoden 2017 SKAL Kuljetusyrityksen Kari ja Pirkko Malmstedt löytävät onnensa siitä, mikä on tärkeintä ja toiseksi tärkeintä: Pirkolle lenkkeily on tärkeää. Jos pitäisi valita juoksemisen ja Karin välillä, hän valitsisi Karin, mutta arvelee ettei olisi täysin onnellinen. Karille taas yritys on kuin oma lapsi ja luo onnentunnetta. Jos pitäisi valita sen ja Pirkon välillä, valinta osuisi Pirkkoon, mutta Karin onni ei olisi täysi. Onni ei ole vain jokin yksi hyvällä tolalla oleva asia, sillä ihminen on hienosyisesti rakentuva kokonaisuus.

Suomalaiset ovat maailman onnellisuusvertailun kärjessä arkisista syistä. Tarjolla on verovaroilla kustannettu koulutus ja julkinen terveydenhuolto, mahdollisuus nostaa elintasoa omalla työllä ja tasa-arvoinen, turvallinen yhteiskunta. Onni on kuitenkin henkilökohtainen juttu. Vaikka olisi syntynyt Suomessa -lottovoiton lisäksi rakkautta, terveyttä, työtä ja virikkeitä, onnesta ei ole takeita. Onni tulee, jos on tullakseen, missä vain, vaikka työpaikalla.

Työelämäonnen lähde on ihmisissä, joista säteilee yhteisymmärrystä ja pilkettä sekä halua tehdä kunnollista jälkeä. Sellaisissa, kuin ikielegantti toimituspäällikkömme Anneli Similä, paatunut ministerien haastattelija, jonka lähettäisin vaikka Saharaan jutuntekoon vailla huolen häivää. Anneli haastattelisi kamelinkasvattajan ja öljypohatan kuljetusyritysvinkkelistä, lentäisi kotiin ja sanoisi: vähän löysää tekstiä siitä tuli.

Sanon vain tämän: onni on Anneli toimistolla. Vaikka meille tulee paikattavaa, näiden muiden sankarien avulla uskon, että saamme homman menestymään. Onnellisia eläkepäiviä, rakas työtoveri! Jukan sanoin: älähän jämähdä (eli tule silloin tällöin tekemään meille juttuja).

Me muut, niin – jos vaikka näemme SuomiAreenassa tai muissa kesätapahtumissa, voimme jatkaa juttua silloin.

Onnellista kesää kaikille!

 

Kirjoittajasta

Kuljetusyrittäjä-lehden päätoimittaja vuodesta 2012, vastaa myös SKAL ry:n viestinnästä ja liikenneturvallisuusasioista. heini.polamo@skal.fi, @HeiniPolamo

Vuotekno
Kuljetusyrittäjä 6/2021
Kuljetusyrittäjä 6/2021
Kuljetusyrittäjä 5/2021
Kuljetusyrittäjä 4/2021
Kuljetusyrittäjä 3/2021

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: