Kuljetusyrittäjien sähköinen ykkösmedia Suomessa ja Kuljetusyrittäjä-lehden rinnakkaisjulkaisu. Painettuna lehtemme jaetaan Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenille sekä valikoiduille sidosryhmille.
SKAL kalenteri 2020 banneri

Lähestymme liikkumisen onnelaa

Kirjoittaja: Anneli Similä

Kuljetusyrittäjä 5/2017

Tapaan liikennepsykologi Mika Hatakan Turun keskustan kahvilassa. Hän kertoo tulleensa suoraan luennoimasta ”tois pualt  jokke”, eli Aurajoen toiselta puolelta, mutta selittää samaan hengenvetoon, että se toinen puoli onkin oikeasti ”täl pualt jokke”. Hän lisää vielä, että ei-turkulainen ei tätä heti ymmärrä, joten netistähän se oli tarkistettava. Ihan selvää pässinlihaa se sitten olikin. Tois pual jokke sijaitsee Kauppatori ja nykyinen keskusta, täl pual jokke alkuperäinen Turku.

Nyt ollaan siis tois pualt jokke ja on päiväkahvin aika. Päätämme unohtaa dieetit ja valitsemme vitriinistä valkosuklaaleivokset. Mika Hatakka osoittautuu rennoksi ja huumorintajuiseksi ihmiseksi. Hänelle tuli jo lukiossa selväksi, että psykologi hänestä tulee. Se, että hänestä tuli liikennepsykologi, oli tavallaan vahinko.

-   Kun gradun aika koitti, ajattelin tehdä sen lastenhuoltoon liittyvästä aiheesta. Lievää henkistä väkivaltaa käyttäen professori sai minut kuitenkin valitsemaan aiheekseni kuljettajatutkinnon arvioinnin, Mika Hatakka kertoo nauraen.

Hyvien professorien avustamana gradusta tulikin oikein kelvollinen. Seuraavat 20 vuotta Mika Hatakka pysyi yliopiston leivissä erilaisissa tutkimusprojekteissa. Uraan on mahtunut myös väitöskirjan tekeminen. Väitöskirjan aiheena oli uusien kuljettajien riski- ja itsearviointia koskevien kyselymenetelmien kehittäminen.
-   Yliopistouran jälkeen lähdin Liikenneturvaan Helsinkiin kehittämispäälliköksi. Kahden vuoden jälkeen palasin Turkuun, sillä eri paikkakunnalla työskentely kävi raskaaksi.

Nykyisin Mika Hatakka toimii osapäiväisenä yrittäjänä. Yrityksen nimi on Tutkimus ja Koulutus Humaani Oy.

-   Laitoimme yrityksen pystyyn kahden muun, yliopistoajoilta tutun tutkijan kanssa. Teemme paljon konsultointia sekä erilaisia tutkimuksia eri tahoille, muun muassa Trafille, Hatakka kertoo.

Mika Hatakka on tutkinut liikenneonnettomuuksia yli 30 vuoden ajan toimiessaan liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan jäsenenä ja onnettomuustutkintakeskuksen asiantuntijajäsenenä .

-  Liikenneonnettomuuksien määrissä kehitys on mennyt äärettömän positiiviseen suuntaan. Esimerkiksi Satakunnan alueella saattoi 1980-luvun lopulla menehtyä 25  henkilöä liikenneonnettomuuksissa vuosittain, nyt määrä on kahdesta kolmeen.

Mitkä seikat ovat vaikuttaneet onnettomuuksien vähenemiseen?

-  Ensinnäkin opetusmateriaaleja ja kuljettajatutkinnon sisältöjä kehitettiin 1990-luvulla paremmiksi. Toiseksi tieympäristöä on kehitetty turvallisemmaksi, samoin ajoneuvojen passiivista turvallisuutta. Tänä päivänä nuoret myös hankkivat entistä vähemmän autoja käyttöönsä.

Suojatiekäyttäytyminen on sen sijaan ollut pitkään musta piste muun positiivisen kehityksen rinnalla.

-    Nyt tämäkin seikka on korjaantumassa, kun asia on nostettu esiin kampanjoinnin avulla.

Mika Hatakka uskaltaa sanoa, että positiivinen kehitys on viemässä meidät kohti liikkumisen onnelaa.

Mitkä asiat tai saavutukset saavat professorin  itsensä onnelliseksi?

-  Työuraltani arvostan erityisesti professori Esko Keskisen kanssa 2000-luvun taitteessa tekemäämme kuljettajaopetuksen kehittämistä koskevaa mallia. Tässä mallissa kuljettajan tehtävä nähdään kokonaisuutena, johon liittyy myös sosiaalinen puoli ja ajamisen tarkoitus. Tästä voisi ottaa käytännön esimerkkinä vaikkapa nuoren kuljettajan, joka kokee kavereiden paineet harkitessaan turvavyön kiinnittämistä. Kuljettajan pään sisään voi mennä jo koulutusvaiheessa ja auttaa häntä punnitsemaan päätöksen vaikuttavuutta, Hatakka selventää.

Yksityiselämän onni tulee vaimon, lasten ja lastenlasten kautta. Nyt ilahduttaa erityisesti tuleva kesäloma. Mika Hatakka harrastaa kalastusta, ahvenet ovat mieliruokaa. Ääntään Mika Hatakka avaa Mieskuoro Laulun Ystävissä. Kuoro on käynyt muun muassa Ranskat ja Japanit Kullervo-sinfoniaa esittämässä. Joulurauhan julistamisen aikaan kuoro kajauttaa perinteisesti hartaat sävelet Turun Vanhalla Suurtorilla.

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: