Kuljetusyrittäjien sähköinen ykkösmedia Suomessa ja Kuljetusyrittäjä-lehden rinnakkaisjulkaisu. Painettuna lehtemme jaetaan Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenille sekä valikoiduille sidosryhmille.
SKAL kalenteri 2020 banneri

Kohti europarlamenttivaaleja – äänestäthän sinäkin!

Europarlamenttivaalien ehdokasasettelu vahvistettiin 25.4. ja ennakkoäänestys käynnistyy 15. toukokuuta. Varsinainen vaalipäivä on 26.5. SKAL pitää tärkeänä, että EU-vaaleissa äänestettäisiin vilkkaasti. Suomi saa alkuun 13 parlamenttipaikkaa 751:stä. Neljästoista paikka tullee Brexitin toteuduttua, jolloin meppiluku putoaa 705:een. Suomalaismepeillä on vaikutusvaltaa, kertoo parlamentin selvitys.

Kirjoittaja: Heini Polamo

Kuljetusyrittäjä 3/2019

Tavoitteemme on äänestää Euroopan parlamenttiin suomalaispäättäjiä, joita kiinnostaa liikennettä ja pk-yrittäjyyttä säätelevä EU-lainsäädäntö ja joilla on vaikuttamis- ja verkostoitumiskykyä. Euroopan parlamentissa vaaditaan sinnikkyyttä puurtaa samojen asioiden parissa, hyvää sosiaalista pelisilmää ja kykyä sietää muutosten hitautta. Kannattaa antaa äänensä henkilölle, joka pystyy myös perustelemaan kantansa, neuvottelemaan toisten kanssa ja arvioimaan vaikutuksia.

Miten löytää ihannemeppi?

Keskitetty lista Suomen 270 meppiehdokkaasta löytyy verkosta puolueen mukaisessa järjestyksessä. EU-vaaleissa Suomi on yksi vaalipiiri, eli kaikki ehdokkaat ovat kaikkien äänestettävissä.

Emme pystyneet toteuttamaan EU-vaalikyselyä ehdokkaille, sillä ehdokaslistat oli vasta julkaistu lehtemme mennessä painoon. Siksi emme pysty suoraan kertomaan, ketkä heistä olisivat potentiaalisia ”liikennemeppejä”. Parhaassa tapauksessa suomalaismeppi haluaa hakeutua liikenne- ja matkailuvaliokunta TRAN:iin – kuten Henna Virkkunen  – ja tehdä siellä vahvaa, kotimaista kilpailukykyä tukevaa politiikkaa.

Omaa ehdokastaan kartoittavan kannattaa tutkia itseään lähinnä olevan puolueen tai puolueiden ehdokkaat. Alueellakin on toki merkitystä Euroopan parlamentilla, mutta huomattavasti vähemmän kuin eduskunnassa, sillä EU:ssa edustetaan lähtökohtaisesti Suomea eikä maakuntaa. Parlamentissa kukin meppi hakeutuu itselleen läheisimmäksi katsomaansa parlamenttiryhmään. Tällä hetkellä ryhmiä on seitsemän.

Puolueet ovat julkaisseet omia ehdokaslistojaan, joilta löytyy myös linkit ehdokkaiden verkkosivuihin ja yhteystietoihin. Näin vaalien alla voi melkein varmuudella luvata, että lyhyeen asialliseen kysymykseen saa vastauksen. Myös ensimmäiset vaalikoneet on julkaistu. Ylen vaalikone käynnistyi 10.5.

Q & A liikkuvuuspaketista

EU-toimistomme valmisteli liikkuvuuspaketin tämänhetkisestä tilasta kysymys- ja vastauspaketin. Tutustu siihen jäsennetissä ja seuraa toimistomme kuulumisia EU-leikekirjoissa sekä Twitterissä @smetrabxl.

EU-edunvalvontatoimistomme

Brysselissä raportoi, että Euroopan parlamentin lainsäädäntötyö elää tällä hetkellä hiljaiseloa ennen vaaleja. Tulosten selvittyä väistyvillä mepeillä on vielä kesäkuu aikaa tyhjentää huoneitaan. Jatkajat asettuvat huoneisiinsa viimeistään 1.7. kun parlamenttikausi alkaa. Samalla käynnistyy Suomen EU-puheenjohtajuuskausi. Suomen puheenjohtajuuskaudella on erittäin haastavia ja tärkeitä kysymyksiä ratkaistavana. Viimeisin Brexit-takaraja on lokakuun lopussa, eli sekin osuu kohdallemme. Meidän kannaltamme tärkein lainsäädäntöhanke liikkuvuuspaketti viedään lopulliseen maaliinsa parlamentin, komission ja neuvoston trilogineuvotteluissa, jotka etenevät palasina paketin laajuudesta johtuen. Lakipaketin osalta varmistamme, että paketti säilyy meidän kannalta hyvänä, eikä siihen livahda heikennyksiä. Toimistomme ennustaa, että menee syyskauden puoliväliin ennen kuin on valmista. Vaalien jälkeen jatkamme vahvaa yhteistyötä tulevien suomalaismeppien kanssa.

Yhteistyössä jäsentemme hyväksi: