LIIKENNELUPA

Tilaa Kuljetusyrittäjäksi-kirjasarja

Kirjasarja valmentaa sinua liikennelupakokeeseen. Saat sen SKAL Shopista. Saatavilla vuoden 2021 päivitetty painos.

 

SKAL:n jäsenyrittäjät käyvät ahkerasti kouluissa ja päiväkodeissa ympäri Suomea kertomassa liikenneturvallisuusasioista. Tapahtumissa kerrotaan turvallisesta tienylityksestä ja heijastimen käytöstä. Paikalle tuodaan kuljetuskalustoa havainnollistamaan lapsille ison auton näkyvyysasioita liikenteessä. Tutustuminen autoon on useimmiten antoisinta lapsille.

Koulut ovat mukana järjestämässä tapahtumia. Joissain tapauksissa aloite tulee koululaisilta tai heidän vanhemmiltaan.

Mäntyharjun koululla havainnollistettiin katvealueet.

Mäntyharjun yhtenäiskoululla liikenneturvallisuusviikko

Mäntyharjun Yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys toimii aktiivisesti ja päätti jo alkuvuodesta koulun oppilaille järjestettävästä liikenneturvallisuusviikosta.

Kuljetusalan vuoro oli tiistaina 2.10. ja aiheena oli raskas kalusto ja näkyvyys. SKAL Itä-Suomi ry:n toiminnanjohtaja Heikki Lappalainen oli kertomassa katvealueista keilojen avulla tehdyillä esimerkeillä. Lisäksi jaettiin kaikille heijastimia ja mikä oleellisinta kaikki pääsivät tutustumaan kuorma-autoon ihan sisältä käsin.

Suuri kiitos tapahtuman mahdollistumisesta Kuljetus Jari Immoselle, Mäntyharjun Yhtenäiskoululle ja erittäin aktiivisille oppilaille.

Liikenneturvallisuustapahtuma, Kittilä
Liikenneturvallisuustapahtuma Lukkarin koululla Kittilässä. Kuva: Jaakko Koivumaa

Liikenneturvallisuustyö näkyy päivittäisessä liikenteessä

Napapiirin Kuljetus Oy, Liikenneturva ja SKAL Pohjois-Suomi ry järjestivät 21.9.2018 liikenneturvallisuustapahtuman Lukkarin koulun 1-2. luokkalaisille.

Oppilaat kävivät läpi liikenneturvallisuusasiaa Liikenneturvan kouluttaja Pentti Tervon johdolla ja pääsivät tutustumaan kuorma-autoon yhdessä SKAL Pohjois-Suomi ry:n Taavi Heikkisen, kuljettaja Jarno Hietalahden sekä Napapiirin Kuljetus Oy:n Jaakko Koivumaan kanssa. Yhdessä käytiin myös läpi niitä alueita, joita kuljettaja ei ison auton ohjaamosta näe sekä opeteltiin ison ajoneuvon kohtaamista liikenteessä. Lopuksi oppilaille luovutettiin turvaliivit. Oppilaiden mielenkiinto isoa autoa kohtaan oli suurta, ja monet ilmoittavat alkavansa kuorma-auton kuljettajaksi.

Liikenneturvallisuustyön merkityksen voimme kaikki nähdä päivittäisessä liikenteessä parantuneena turvallisuutena, ja tämän päivän tapahtuma on hyvä esimerkki mitä voimme saavuttaa, kun teemme asioita yhdessä. 

Tapahtuma toteutettiin Napapiirin Kuljetus Oy:n 50-vuotisjuhlassan lahjarahastoon kertyneillä varoilla. 

Blue Cargo Oy:n tiimi vieraili kahdella leppävirtalaisella kyläkoululla.

Rekasta näkee helposti, vai näkeekö?

Blue Cargo Oy:n kolmihenkinen tiimi Satu, Sari ja Pasi vierailivat helmikuun lopulla 2018 kahdella leppävirtalaisella kyläkoululla. Lapset saivat tutustua raskaaseen kalustoon ja todeta itse mitä rekan nupista näkyy ja mitä pitää tehdä, jotta voi varmistua kuljettajan huomanneen pienen tienkäyttäjän.

Lasten turvallisen liikkumisen parantamiseksi arvioitiin ensin ulkona perävaunuyhdistelmän kokoa mittanauhojen avulla. Sitten kaikki halukkaat pääsivät sisään korkeuksiin kuskin paikalle. Ulkoa siirryttiin sisälle, jossa pääsi kokeilemaan muun muassa reaktionopeutta viivoitintestillä. Lopuksi katsottiin video arkitilanteesta, jossa reppuselkäiselle matkaajalle oli käydä huonosti. Esityksen jälkeen pohdittiin yhdessä mitä olisi pitänyt tehdä toisin.

Päällimmäisenä mieleen jäi: Vilkuttakaa sille kuskille. Kun kuski vilkuttaa takaisin, hän on varmasti huomannut sinut ja voit turvallisesti mennä tien yli.

Blue Cargo Oy:ssä on ollut toimintojen kehittämiseen tähtäävä Better Blue -hanke vuodesta 2016. Osana hanketta on Yhdessä turvallisesti -projekti, johon liittyy liikenneturvallisuustyö. Projektin tiimoilta on tehty lapsille suunnattu liikenneturvallisuusvideo.

blue_cargo_yhdessa_turvallisesti

Katso video ja käytä halutessasi sitä omissa liikenneturvallisuustilaisuuksissasi kouluilla ja eskareissa!
Kuljetusyrittäjä Tapio Urkko kertoi Pälkäneellä koululaisille turvallisesta tien ylityksestä.

Kännykkäpelit tauolle liikenteessä

Neljään eri Kangasalan kouluun, eli Suoraman, Kirkkoharjun, Havisevan ja Vilpeilän alakouluille vietiin liikenneturvallisuusviestiä syyskuussa 2015.

Kuljetusyrittäjä Tapio Urkko Pälkäneeltä kurvasi Sisullaan Vilpeilän alakoulun pihaan syyskuisena perjantaina. Mukana oli Sisä-Suomen Kuljetusyrittäjien Pia Vuori.

Tapahtumassa lapsille kerrattiin, miten tulee toimia, jotta tien voi ylittää turvallisesti ja tulee huomioiduksi liikenteessä. Lapset olivat yhtä mieltä siitä, että kännykän ja eri pelien pelaaminen ei ole sallittua liikenteessä, sillä silloin ei itse huomioi ympärillä olevaa liikennettä.

Idea liikenneturvallisuustempauksiin tuli paikalliselta äidiltä, jolla on alakouluikäisiä poikia. Kangasalan Seudun Ammattiautoilijat ry:n puheenjohtaja Janne Saari ja Jussi Haavisto Maarakennus T. Haavisto Oy:stä lähtivät kartoittamaan Kangasalan koulujen halukkuutta tällaiseen tempaukseen sekä sovittelemaan kuljetusyrittäjien aikatauluja kouluissa vierailuun.

Suunnitelmissa on viedä liikenneturvallisuusviestiä vielä ainakin Kangasalan Huutijärven ja Liuksialan alakouluille.

Ville Lamberg nosti kuorma-autoon ensimmäisten joukossa kolmevuotiaat Linnean, Olivian ja Elsin.

Hattelmalan päiväkodissa ihmeteltiin isoa autoa

Kuljetusyrittäjä Ville Lamberg, Sisä-Suomen Kuljetusyrittäjien Pia Vuori ja kuorma-auto ilahduttivat  Hattelmalan päiväkodin lapsia syyskuun alussa.

Villen tytär Frida Lamberg on yksi Hattelmalan päiväkodin hoitolapsista. Ville sai idean kuorma-auton viemisestä päiväkotiin, kun Fridan kanssa juteltiin kuorma-auton isosta koosta. Muidenkin lasten olisi kiva päästä näkemään kuorma-auto läheltä.

Lapsille ja hoitajille havainnollistettiin, kuinka kuorma-autossa ollessa ikkunoista ja peileistä näkyy aika moneen paikkaan, mutta myös pimeitä kulmia on. Pia Vuori käveli autoa ympäri heijastinliivit päällä ja Ville opasti autossa: ”Katsokaas missä se täti nyt kävelee, näkyykö häntä?”

Kuljetus V. Lamberg Oy sponsoroi kaikille päiväkodin lapsille turvaliivit ja he saivat myös SKAL:n heijastimet. Myös päiväkodin henkilökuntaa muistettiin näillä tuliaisilla.

Jarno Lehmusvuori ja eskarilaiset.

Tammelan päiväkodissa ”Paras päivä”

Tammelan päiväkoti Haitulat sai marraskuussa 2017 vieraakseen Jarno Lehmusvuoren Kuljetusliike Mikko Meri Oy:stä. Lehmusvuori tapasi eskariryhmiin Ilvekset ja Jänikset kuuluvat lapset. Eskarit saivat tutustua kuorma-autoon ja heille jaettiin SKAL:n heijastimet liikkumisen turvaamiseksi.

Päivän aikana kerrattiin kuinka isoja kuorma-autot ovat ja ehdittiinpä niistä tehdä pari piirustustakin.   

Kuljetusliike Mikko Meri Oy on erikoistunut puutavarankuljetuksiin. Yrityksen omistavat kolme veljestä, Jarno, Jari ja Jouni Lehmusvuori.

Päiväkodilta kuultiin seuraavana päivä kovasti kiitoksia ja että moni eskarilainen oli kotimatkallaan todennut vanhemmilleen ”Tämä oli paras päivä”.

BB Kuljetus Oy:n liikenneturvallisuuskampanja on tavoittanut jo kolmisen tuhatta porvoolaista koululaista. Kampanjaa vetää kuljetusyrittäjä Patrik Björkman (vas.).

BB Kuljetus Oy kampanjoi Porvoon kouluissa

BB Kuljetus Oy on kiertänyt Porvoon ala-asteita syksystä 2015 alkaen kertoen liikenneturvallisuudesta ammattiliikenteen näkökulmasta. ”Rekka Liikenteessä” -kampanja sai erittäin hyvän vastaanoton. Tapahtumiin on osallistunut jo noin 3 000 porvoolaista oppilasta.

BB Kuljetus Oy, Porvoon Liikenneakatemia ja Volvo Truck Center Porvoo vierailivat yhteensä kahdeksassa eri koulussa Porvoon alueella.  

– BB Kuljetus halusi omalla panostuksellaan jakaa oppilaille tietoa tieturvallisuudesta. Katsoimme, että meillä yhtenä Porvoon suurimpana kuljetusliikkeenä on siihen velvollisuus. Liikumme paljon koulujen ympärillä useammalla yksiköllä, joten olemme velvollisia opastamaan oppilaita myös näihin työkaluihin. Porvoon koulut ovat ottaneet tämän aloitteen todella hyvin vastaan ja toivon, että tästä tulee jokavuotinen hyvä yhteistyö, toimitusjohtaja Patrik Björkman BB Kuljetuksesta kertoi.

5B:n Nea Jääskö ja Anni Tirkkonen tutustuivat Aulis Hartikaisen museokuorma-autoon. Kuljetus Kukkonen Oy:n kuorma-auto ja autonkuljettaja Juuso Kankkunen kertomassa esikoululaisille kuorma-auton katvealueista yhdessä Mirka Kukkosen kanssa.

Monipuolinen liikenteen turvallisuuspäivä

Juantehtaan koululla Juankoskella vieraili syksyllä liikenteen ja liikkumisen ammattilaisia opastamassa lapsia.

Liikuntasalissa oli Liikenneturvan rasti, jossa kerrattiin Mari Heikkisen johdolla liikenteessä liikkumisen sääntöjä, pohdittiin pyöräilykypärän merkitystä sekä puhelimen käyttöä liikenteessä. Mari havainnollisti leikkikoiransa Topin kanssa, kuinka hyvin heijastin näkyy pimeässä. Mari testasi myös oppilaiden heijastimia ja vanhat heijastimet vaihdettiin uusiin.

SKAL:n Jouni Bergroth kertoi oppilaille kuljetusalasta. Rastilla jaettiin myös SKAL:n ja Rahtarit ry:n lahjoittamat heijastimet kaikille Juantehtaan koulun oppilaille.

Ulkona havainnollistettiin ison auton katvealueita Kuljetus Kukkosen autolla. Mitä kuljettaja näkee? Mitä jalankulkijan tulee huomioida? Kuultiin myös kuorma-autojen kehityksestä. Mukana oli Aulis Hartikaisen museokuorma-auto.

blue_cargo_han_kavelee_-_yhdessa_turvallisesti_2018

Blue Cargo Oy julkaisi Liikenneturvallisuusviikon kunniaksi Yhdessä turvallisesti -videon.

In cooperation for our members: