Kuljetusyrittäjien sähköinen ykkösmedia Suomessa ja Kuljetusyrittäjä-lehden rinnakkaisjulkaisu. Painettuna lehtemme jaetaan Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenille sekä valikoiduille sidosryhmille.

Unelmatehdas

Kirjoittaja: Heini Polamo

Kuljetusyrittäjä 9/2016

Suomi on hyvä maa, paras maa meille suomalaisille. Päätelmä tunnetaan Mannerheim-ritari Adolf Ehrnroothin itsenäisyyspäivän lausunnoista, joita ei voi kuvitella ilman kenraalin värisevää ääntä. Tsaarin aikaan syntyneellä Ehrnroothilla oli kirkas ajatuksenjuoksu vielä lähes 100-vuotiaana. Hän kävi läpi taistelut ja kylmän sodan, mutta puhui lämpimästi ihmisyyden ja rauhan puolesta.

Ehrnroothin Suomi nousi sotien jälkeen raskaan velkataakan alta hyvinvointiyhteiskunnaksi, jossa lapsille annettiin yhtäläiset mahdollisuudet opintielle. Koulutuksesta ja tasa-arvosta tuli kansallisia arvoja. Minunkin vanhempani ponnistivat kouluihin melko vaatimattomista oloista, hankkivat sivistyksensä ilman papan rahoja ja mahonkista kirjastoa. Jokaisella oli mahdollisuus tavoitella ”suomalaista unelmaa”, omalla tavallaan. Meille, tämän sosiaalisessa tasa-arvossa marinoituneen sukupolven lapsille, mahdollisuus kehittää itseämme ja pyrkiä eteenpäin – mahdollisuus unelmoida - on ollut itsestäänselvyys.

Joskus unelmat ovat salakavalia. Ne paljastavat itsensä vasta ajan kuluessa. Esimerkiksi rovaniemeläinen Riikka Kähkönen ehti hankkia kolme tutkintoa ja toimia avustustehtävissä Afrikassa ennen kuin yrittäjyys tempaisi mukaansa. ”Sisäiselle palolle” ei siinä vaiheessa enää voinut mitään. Helsinkiläinen Mika Auvinen unelmoi Riikkaa tietoisemmin amerikkalaisesta rekkamieskulttuurista ja ryhtyi isänsä jalanjäljissä yrittäjäksi, työhön jossa pystyi toteuttamaan innoitustaan. Kipinä syntyi televisiosarjasta ja on kantanut tähän päivään saakka. Niin ne unelmat toimivat.

Olemme oppineet ajattelemaan, että ihminen tarvitsee unelmia ollakseen kokonainen. Vaikka emme tietoisesti pyrkisi rikastumaan, rakastumaan tai vuoren huipulle, tavoittelemme jatkuvasti erilaisia asioita, suuria ja pieniä. Minulla on tähän ihka oma mottokin, jota toistan itselleni, kun vaikkapa johonkin kodin urakkaan ryhtyminen tuntuu ylivoimaiselta: ”mitään ei saa, jos ei tee”. Motto on tylsä, mutta toimii kuin taikasana. Pyrkimisen lopettaminen se vasta vaikeaa olisikin!

Tämä vuosi on ollut levoton, muutosta muutoksen perään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Minusta tuntuu, että me kaikki ansaitsisimme hieman huilia. Pyhät ovat tänä vuonna lyhyet ja arvaan, että yrittäjällä ne ovat sitäkin lyhyemmät. Jospa sitä huolimatta antaisimme tänä vuoden pimeimpänä jaksona itsemme hengähtää ja olla pyrkimättä mihinkään. Todetaan vain, kenraalin ajatuksia mukaillen, että olemme tulleet perille. Ainakin hetkeksi.

Toivotan rauhaisaa joulunaikaa ja vuoden vaihdetta jäsenyrittäjillemme ja muille lukijoillemme perheineen,

Heini

PS. Tämän kirjoituksen myötä jätän haikeat jäähyväiset lehtemme pitkäaikaiselle avustajalle ja juttujen ruotsintajalle Olli Blombergille, joka aikoo ihan oikeasti jäädä eläkkeelle. Ei ole toista kaltaistasi, Olli, kiitos kaikesta! Koko pienen toimituksemme puolesta toivotan sinulle onnellisia eläkepäiviä.

Kirjoittajasta

Kuljetusyrittäjä-lehden päätoimittaja vuodesta 2012, vastaa myös SKAL ry:n viestinnästä ja liikenneturvallisuusasioista. heini.polamo@skal.fi, @HeiniPolamo

Yara
Kuljetusyrittäjä 4/2022
Kuljetusyrittäjä 3/2022
Kuljetusyrittäjä 2/2022
Kuljetusyrittäjä 1/2022
Kuljetusyrittäjä 8/2021

In cooperation for our members: