Kuljetusyrittäjien sähköinen ykkösmedia Suomessa ja Kuljetusyrittäjä-lehden rinnakkaisjulkaisu. Painettuna lehtemme jaetaan Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n jäsenille sekä valikoiduille sidosryhmille.

Kirjoittaja: Heini Polamo

Kuljetusyrittäjä 1/2017

Odotat jotakin muuttuvaksi, mutta mitään näkyvää ei tapahdu. Kuulostaako tutulta? Tunne on niin sisäinen, että muutosvoimat jäävät pinnan alle, piiloon. Ajattelen, että kyse on ihmisen uudistumisen tarpeesta, joka ei saa näkyvää muotoa, koska riittävää ulkoista sysäystä ei tule. Turvallisuuden kaipuu ja tottumus sitovat meitä tiukasti kuvioihimme, ja vasta ulkopuolinen ravistelu saa avaamaan silmät uusille mahdollisuuksille.

Olisikohan harjavaltalaista Markku Rimpistä kiusannut tällainen pinnanalainen muutosvoima, kun hän 2000-luvun alussa alkoi miettiä vaihtoehtoja kuljettajan tehtävälle. Ulkoinen sysäys yrittäjyyteen tuli työnantajan vaihtumisesta ja lopulta asiakkaalta, joka tarjoaisi kuljetuksia, jos Rimpisellä olisi oma yritys. Siitä rahoitusta hankkimaan, kalustokaupoille ja SKAL:n liikenneyrittäjäkurssille! Markku Rimpinen on tyytyväinen ratkaisuunsa. Nykyään hän on niitä aktiivisia yrittäjiä, jotka haluavat tavata kollegoita, keskustella asioista ja kouluttautua.

Kun uskaltautuu ihmisten seuraan, ottaa väkisinkin sen riskin, että saa ulkoisen sysäyksen johonkin uuteen. Hengenheimolaisia hakeva löytää niitä vertaisporukoista, ja rohkeimmat menevät itselle ihan vieraaseen joukkoon ja saavat aivan ennennäkemättömiä oivalluksia. Ei pidä vähätellä satunnaismuuttujien vaikutusta. Pitkästä jaksosta tapahtumia saattaa jäädä päällimmäiseksi, mitä satunnainen tuttava sanoi. Lausahdus alkaa kyteä ja johtaa ennen pitkää muutokseen. Näin hassusti ihmismieli toimii.

Mitenköhän 100 vuotta täyttävä Suomi aikoo uudistua? Kun seuraa näitä Suomi100-keskusteluja, ei tiedä itkeäkö vai nauraa. On kansallisruoka-äänestys eli karjalanpaisti-pizza -taistelu, jonka voitti ruisleipä, on Vana Tallinn -juhlaliköörikohu eli ”ryssitty kilpailutus” - pahoittelen kielenkäyttöä, mutta parempaa termiä ei löydy! – ja on Lahden MM-kisamaskotti, jota ei saatu valituksi, koska ei päästy yksimielisyyteen eläinlajista. Tämä on vasta alkusoittoa, sillä on vasta helmikuu! Mitähän seuraavaksi, uudesta kansallislinnusta kanadanhanhikohu? Kansallisjärvestä Saimaa-Päijänne -kriisi, jota sekoittaa mustana hevosena sotamuistojen Syväri?

Ei tulisi mieleenkään pilkallisesti nauraa rakkaalle Suomellemme, mutta ehkä isänmaammekin voisi hieman rentoutua ja seurustella vapautuneemmin ulkopuolisten kanssa omaksuakseen uusia näkökulmia, saadakseen vahvistusta uskolleen, tai molempia. Ansaitsemme kaikkea hyvää, ja maamme on kaunis ja ihmeellinen ilman uutta kansallisruokaa, -järveä ja -seurapeliä.

Uudistukaa, jos tahdotte, rakkaat lukijamme, ja nauttikaa kevättalven alkutaipaleesta täysin rinnoin,

Heini

Kirjoittajasta

Kuljetusyrittäjä-lehden päätoimittaja vuodesta 2012, vastaa myös SKAL ry:n viestinnästä ja liikenneturvallisuusasioista. heini.polamo@skal.fi, @HeiniPolamo

Yara
Kuljetusyrittäjä 3/2022
Kuljetusyrittäjä 2/2022
Kuljetusyrittäjä 1/2022
Kuljetusyrittäjä 8/2021
Kuljetusyrittäjä 7/2021

In cooperation for our members: